Könnyűszerkezetes házak


Tervezési és kulcsrakész kivitelezési idő:

akár 6-7 hónap


A könnyűszerkezetes házaknál nagyon sok múlik a kivitelezésen. Csak hozzáértő, gyakorlott szakemberekkel érdemes könnyűszerkezetes házat építeni, különben a kivitelezési hibáknak súlyos következményei lehetnek. Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a hőhíd kialakulása, ami rövid időn belül penészedéshez vezethet, ami pedig egészségre káros.

A könnyűszerkezet, mint építési technika

A könnyűszerkezetes ház fogalma építéstechnikai oldalról annyit jelent, hogy az ilyen szerkezet váza alapvetően fából, valamint fémből készül. A szerkezet vázának anyagában a fém megjelenése egy viszonylag új keletű dolog. Korábban inkább csak fából készült a váz, manapság fém és fa együttesen alkothatja.


A könnyűszerkezetes házak előnyei

A könnyűszerkezetes házak előnyei közül legtöbben a gyorsaságot szokták kiemelni. De a gyorsaság mellett más előnyeit is ismerjük:

Gyorsaság

A téglaházak építése az építési technikából fakadóan egy sokkal hosszadalmasabb projekt. Míg a téglaházak építése 12-15 hónapig is tarthat, addig a  gyorsházaknál ez csupán 3-5 hónap. 

Könnyen felfűthető

A gyorsaság mellett a könnyűszerkezettel épült házak másik előnye a könnyű felfűthetőség. Ez az állítás megállja a helyét, hiszen a könnyűszerkezetes házak szerkezetének alig van hőtároló tömege. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy télen a házat gyorsan fel lehet fűteni, viszont nyáron könnyebben felmelegszik a ház, ezért a klímaberendezés beszerelése elengedhetetlen.

Helytakarékosság

Azonos bruttó alapterület mellett egy téglaházhoz képest nagyobb a használható belső tér. Emiatt a kisebb alapterületű és kisebb beépíthetőségű telkeken a könnyűszerkezetes házaknak abszolút van létjogosultsága.​

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.